Rasmus Klump

Home ] Tilbage ] Plaschke ] Tegnefilm ] Havebane ]


Klump og vennerRasmus Klump, tegneserie skabt af Carla & Vilhelm Hansen, debuterede som avisstribe i Berlingske Aftenavis 17. november 1951. På opfordring fra forlægger Per Carlsen, Illustrationsforlaget, blev historierne om Klump, vennerne Skæg, Pingo, Pelle, Pilskadden, Gøje, Frømand, det gode skib Mary og mor derhjemme ved pandekagekomfuret, også til en stribe bøger, der siden er udgivet i mere end 27 lande og på 21 forskellige sprog. Den store internationale succes resulterede også i film med Klump og venner.

Det tidligste spor af Rasmus Klump på tegnefilm er en kontrakt på 13 afsnit, indgået mellem Statens Filmcentral og Illustrationsforlaget i 1960'ernet. Per Sanderhage, PIB Copenhagen, der udgiver Rasmus Klump i dag, kan svagt huske en række afsnit af diskutabel kvalitet. Men hvor filmene er, eller hvem der har animeret, er endnu ikke opklaret.
Næste forsøg blev gjort i 1984, da PIB og forlaget Casterman i Belgien, indgår aftale om produktion af 13 nye afsnit. Afsnittene blev animeret af en amerikaner der arbejdede i Japan. Filmene, der ikke har de store kvaliteter, blev vist på en lang række tv.kanaler over hele verden og siden udsendt på video af det daværende Select Video.

Rasmus Klumps popularitet holdt sig og i 1997 fik dansk A. Film en henvendelse om at blive co-producent på en ny række Klump-tegnefilm. Resultatet er foreløbig blevet til en tv-serie i 26 episoder a fem-minutter produceret 1996 og ydeKlump på frimærke 2002rligere 26 i 1998, i samarbejde med MTV, DR-B&U, tyske Cologne Cartoons og WDR, med Karsten Kiilerich som instruktør. Episoderne bygger delvist på Carla og Vilhelm Hansens originale tegneserie, men der er også - med familiens tilladelse - lavet nye historier med Klump, Skæg, Pingo og Pelle. Skæg måtte dog lægge sin elskede pibe på hylden, efter pres fra den tyske producent.

PIB Copenhagen annoncerede i oktober 2001 planer om en biograffilm med Rasmus Klump, som ventes at være klar til premiere i julen 2003. Filmen, der har et budget i nærheden af 40. mio. kr. skal produceres af A.Film.