Cirkeline forhistorie

Home ] Tilbage ] Plaschke ] Tegnefilm ] Havebane ]


Cirkelinefilm

CirkelineTakket være sin uskyld og charme er Cirkeline, der debuterede på Danmarks Radio TV i monopolåret 1968 med 'Frederiks Fødselsdag', blevet en af dansk animationsfilms - og børnefilms - allerstørste stjerner. Cirkeline blev skabt i 1957 af Hanne Hastrup, der siden tegnede figuren og skrev manuskripter.

Jannik Hastrup animerede og producerede, og Hans-Henrik Ley skrev musikken til ialt 19 film med Cirkeline og hendes musevenner. Sidenhen fulgte to spillefilm med Cirkeline, den frække Frederik og den følsomme Ingolf.

Efter seks i sort/hvid kom der fra 1968 12 i farver, startende med 'Åh, sik' en dejlig fødselsdag'. Serien endte i 1971 med 'Cirkeline i Amerika', som aldrig blev vist på tv. Siden er det er også blevet til to spillefilm.

Da de seks sort/hvid hverken indgår i udlejning fra Filminstituttet, eller er tilgængelige på købevideoer med Cirkeline, når bl.a. selv garvede filmskribenter - ved kun at tælle farvefilmene - frem til, at der ialt er produceret 12 film. Enkelte mener endda der kun er 11. Dels fordi to af filmene, 'Cirkeline på Ferie' og "Rastafari', siden er udsendt som samlet episode, dels fordi den 19'ende glemmes, da den aldrig kom på tv. Men den findes stadig.

Serien om den lille pige der bor i en tændstikæske, har vist sig holdbar gennem generationer på grund af sin enkelhed, medmenneskelighed, gode stemmer og Hans Henrik Ley´s iørefaldende musik med de karakteristiske fløjtetemaer og dejlige sange. Behøver man tænke andet end "Bim, bam, busse" eller "Snemusen Knud".

Men begivenhederne i den store verden påvirkede også parret Hastrup, og dermed deres figur, som blev konfronteret med virkeligheden. Da Cirkeline og Frederik besøger søen, får de besked om forurening. De møder fremmede der er kommet til Danmark med en anden kultur, - ligesom de rejser udenlands og oplever andre systemer.

Første møde med udlandet er Spanien. Her løb Jannik Hastrup ind i forhindringer på grund af sine klare socialistiske sympatier. Den lede kat fik navnet Franco, men det var for stærkt for Erhardt Jacobsen og ligesindede. Navnet blev ændret til Mogens - opkaldt efter B&U afdelingens chef Mogens Vemmer - og vist på skærmen.

Men med det klare angreb på Nixons forløjne USA i "Flugten fra Amerika" (1971) gik det galt. DR besluttede ikke at vise episoden og dermed var det slut med Cirkeline - og Hastrups samarbejde med DRTV.

Men Cirkeline var på ingen måde færdig. I en årrække var Hanne Hastrups lille bog med tegninger og tekst eneste tilflugtssted. Siden kom købevideoerne med Cirkeline i farve hjem på hylden og en ny fanskare tog over.

I anledning af DRTVs 40 års jubilæum 1991, genudsendtes striben af oprindelige s/h-film. Søholm Park Teater spillede Hanne Hastrups forestilling 'Cirkelines fødselsdag', men der skulle gå 27 år inden Cirkeline 1998 fik sit come back på det hvide lærred, med alskens merchandise i kølvandet. Frederik og Ingolf optrådte i mellemtiden som bifigurer i Jannik Hastrups 'Fuglekrigen'.